Jordan Peuronius sukuseura
Iitistä

 

Sukutapaaminen 2015, Iitin kirkko ja vanha pappila

 
 
 
 
 
Vuoden 2015 tapaamisessa osallistuttiin pitkästä aikaa jumalanpalvelukseen. Samana sunnuntaina siunattiin koulutielle uusia ekaluokkalaisia. Historia antoi kättä tulevaisuudelle: satoja vuosia sitten kirkossa saarnanneen kappalaisen jälkeläiset viettivät jumalanpalvelusta yhdessä koulutiensä aloittavien lasten kanssa. Sakastissa on nimitaulu kirkkoherroista ja kappalaisista ja nimitaulussa on monta Peuroniusta mukana. Kyse ei ole vain historiasta: jumalanpalveluksessa saarnasi nytkin Peuronius- sukuun kuuluva pappi! Kolehdinkantajat oli kutsuttu sukuseurastamme.
 
Sukuseuran vuosikokous pidetään kolmen vuoden välein. Nyt se pidettiin kirkon vieressä sijaitsevassa seurakuntatalossa. Lounaan olivat kattaneet meille sinne Tiltujen pitopalvelu. Herkullista! Jälkiruokakahville meidät oli kutsuttu Iitin vanhaan pappilaan. Iitin vanha pappila on rakennettu vuonna 1898. Vanha pappila on iittiläisille tärkeä rakennus. Pappilan isäntäpari on tehnyt upean työn kunnostaessaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta rakennuksesta kodin. Pappilassa järjestetään joskus puisto- tai kotikonsertteja tai muita tapaamisia ja mukaan kutsutaan isoja vierasjoukkoja.
 
Lämmin kiitos Vanhaan pappilaan vierailukutsusta! 
 


 
 

Sukutapaaminen 2014, Werla

 
 
 
 
 
 
 Vuonna  2014 sukuseura tutustui pohjois-kymenlaaksolaiseen teollisuushistoriaa. Sukutapaamisen pidettiin Unescon maailmanperintölistalle kuuluvalla Verlan tehdasmuseoalueella. Verlan pieni ruukkiyhdyskunta syntyi 1870-luvun alkupuolella Jaalan ja Valkealan rajamaille. Museokierros herätti historian eloon.
 
Lounas oli katettu kauniisti Kollamakasiiniin. Syötiin ja seurusteltiin, kerrottiin kuulumisia ja tavattiin toisiamme, jotkut pitkästäkin aikaa.

Päivän päätteeksi ihailtiin Verlan kalliomaalausta ja ruukkikylän puoteja joissa paikalliset käsityöntaitajat myyvät tuotteitaan.

 
 
 
 
 
 

 

Sukutapaaminen 2013, Lomakivi ja Iitin musiikkijuhlat


 
Vuoden 2013 sukukokous pidettiin Iitin kirkonkylällä. Kokous pidettiin ja lounasta syötiin Lomakivessä. Lomakiven maatila hirsitaloineen sijaitsee kauniin kumpuilevassa iittiläisessä maalaismaisemassa ja sitä isännöivät sukuseuran Virpi ja Ismo Kivinen. Lounaalla oli tarjolla kesäisistä ja perinteisiä makuja.
 
 
 
Sukuseura Jordan Peuronius haluaa olla osallisena iittiläisissä tapahtumissa ja siksi osallistuttiinkin sukukokouksen jälkeen Iitin musiikkijuhlien puimalakonserttiin. Iitin musiikkijuhlat järjestetään pianisti Laura Mikkolan johdolla. Laura Mikkolalla on iittiläisjuuria. Yleisö saa nauttia kamarimusiikkikonserteista Iitin kirkossa ja kuuluisassa Hiidenvuoren konsertissa. Iitin musiikkijuhlat ovat vanhaa perua, piano on kannettu Hiidenvuorelle muinaislinnalle talkoovoimalla ensimmäisen kerran jo vuonna 1914.
 
 
Puimalakonsertti kuuluu Iitin musiikkijuhlien kevyempään osaan. Konsertti ihastutti kesäisen kepeillä sävelillä, joista kenties kauneimpina kajahtivat Risto Laurialan soittaman Kesäillan valssin sävelet. Konsertin hullutteluosastossa suvun miehet joutuivat rooleihin Jaakko Saariluoman ohjaamaan näytelmään. Konsertti pidetään suvulle tärkeän tilan, Niskaportin, puimalassa. Nykyään Niskaportissa sijaitsee Iitti Golf.